Zeilen rondom Mallorca: tips en verhuur

3 juni 2023
Zeilen rondom Mallorca: tips en verhuur

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een waar paradijs voor zeilliefhebbers. Met zijn kristalheldere water, prachtige kustlijn en gunstige weersomstandigheden is het eiland de perfecte bestemming voor een zeilvakantie. In dit artikel geven we je tips voor het zeilen rondom Mallorca en vertellen we je waar je boten kunt huren om optimaal te genieten van je vakantie op zee.

Mallorca: een uitstekende zeilbestemming

Mallorca biedt zowel ervaren zeilers als beginners een uitgebreid scala aan zeilmogelijkheden. Dankzij de ligging in de Middellandse Zee zijn de weersomstandigheden bijna het hele jaar door ideaal om te zeilen. De zomers zijn warm en zonnig, terwijl de winters mild zijn. Bovendien zijn er talrijke jachthavens en ankerplaatsen rondom het eiland, wat het gemakkelijk maakt om aan land te gaan en de vele bezienswaardigheden te verkennen.

Zeilroutes rondom Mallorca

Er zijn verschillende zeilroutes rondom Mallorca die je kunt volgen, afhankelijk van je zeilervaring en interesse:

  1. Zuidkust: De zuidkust van Mallorca is geschikt voor zowel beginnende als ervaren zeilers. Je kunt hier prachtige baaien, zoals Cala Pi en Cala Mondrago, en levendige jachthavens, zoals die van Palma en Port Adriano, ontdekken.

  2. Oostkust: De oostkust van Mallorca is een paradijs voor liefhebbers van ongerepte natuur. Hier vind je talloze kleine baaien met kristalhelder water, zoals Cala Agulla en Cala Mesquida. Bovendien is dit gebied perfect voor beginnende zeilers, dankzij de beschutte ligging en rustige wateren.

  3. Noordkust: De noordkust van het eiland is ruiger en uitdagender, en daardoor meer geschikt voor ervaren zeilers. Je kunt hier genieten van adembenemende uitzichten op het Tramuntana-gebergte en de spectaculaire rotsformaties van Cap de Formentor.

  4. Westkust: De westkust van Mallorca biedt een mix van natuurlijke schoonheid en culturele bezienswaardigheden. Ontdek de charmante dorpjes Deià en Valldemossa, of verken de indrukwekkende baai van Sa Calobra.

Tips voor het zeilen rondom Mallorca

Om optimaal te genieten van je zeilervaring rondom Mallorca, zijn hier enkele nuttige tips:

  1. Wees voorbereid op de weersomstandigheden: Hoewel de Middellandse Zee over het algemeen rustig is, kunnen er soms plotselinge windvlagen en golven voorkomen. Zorg ervoor dat je de lokale weersvoorspellingen regelmatig controleert en pas je zeilplannen indien nodig aan.

  2. Zorg voor een goede zeiluitrusting: Een comfortabele en veilige zeilervaring begint met een goed uitgeruste boot. Zorg ervoor dat je boot is voorzien van alle benodigde veiligheidsuitrusting, zoals reddingsvesten en een EHBO-kit, en dat alle zeilen, lijnen en andere uitrusting in goede staat verkeren.

  3. Respecteer de lokale regelgeving: Mallorca heeft specifieke regels en voorschriften voor het zeilen en ankeren in bepaalde gebieden, zoals het gebruik van milieuvriendelijke ankerboeien en het respecteren van beschermde mariene gebieden. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale regelgeving en volg deze nauwgezet.

  4. Plan je route zorgvuldig: Een goede zeilroute is essentieel voor een geslaagde zeilvakantie. Plan je route zorgvuldig, rekening houdend met je zeilervaring, de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van jachthavens en ankerplaatsen.

Bootverhuur op Mallorca

Om te kunnen zeilen rondom Mallorca, heb je natuurlijk een boot nodig. Er zijn verschillende opties voor het huren van een boot op het eiland, afhankelijk van je voorkeur en ervaring:

  1. Bareboat charter: Bij een bareboat charter huur je een boot zonder bemanning. Dit is de perfecte optie voor ervaren zeilers die zelfvoorzienend willen zijn tijdens hun zeilvakantie. Zorg ervoor dat je over de juiste zeilvaardigheden en certificaten beschikt, aangezien de meeste verhuurbedrijven dit vereisen.

  2. Crewed charter: Als je liever een ontspannen zeilervaring wilt zonder je zorgen te hoeven maken over de technische aspecten van het zeilen, kun je kiezen voor een crewed charter. Bij deze optie huur je een boot met een ervaren bemanning, die zorgt voor het zeilen, navigeren en onderhoud van de boot.

  3. Flottielje zeilen: Flottielje zeilen is een populaire optie voor gezinnen en groepen vrienden die samen op zeilvakantie willen gaan. Bij deze optie zeil je in een groep van meerdere boten, begeleid door een ervaren flottieljeleider die zorgt voor de routeplanning, het organiseren van gezamenlijke activiteiten en het verlenen van technische ondersteuning.

Er zijn talloze bootverhuurbedrijven op Mallorca, variërend van grote internationale organisaties tot kleinere, lokale bedrijven. Het is raadzaam om vooraf online onderzoek te doen naar de beschikbare opties en prijzen, en om indien mogelijk recensies van eerdere klanten te lezen.

In conclusie is Mallorca een uitstekende bestemming voor een zeilvakantie. Met zijn prachtige kustlijn, ideale weersomstandigheden en talrijke jachthavens en ankerplaatsen, biedt het eiland eindeloze mogelijkheden voor zeilliefhebbers. Houd onze tips in gedachten en geniet van een onvergetelijke zeilervaring rondom Mallorca!