Het openbaar vervoer op Mallorca: bus, trein en taxi

5 juli 2023
Het openbaar vervoer op Mallorca: bus, trein en taxi

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming in de Middellandse Zee. Het eiland staat bekend om zijn prachtige stranden, kristalheldere water, mooie landschappen en bruisend nachtleven. Om het meeste uit je vakantie op Mallorca te halen, is het essentieel om te weten hoe je jezelf kunt verplaatsen op het eiland. In dit blogartikel bespreken we de drie belangrijkste vormen van openbaar vervoer op Mallorca: bus, trein en taxi.

Busvervoer op Mallorca

Het busnetwerk op Mallorca is uitgebreid en efficiënt, en het biedt een betaalbare manier om het eiland te verkennen. De belangrijkste busmaatschappij op Mallorca is Transport de les Illes Balears (TIB), die een uitgebreid netwerk van routes heeft die de meeste delen van het eiland bedekken.

Belangrijkste busroutes en dienstregelingen

De belangrijkste busroutes op Mallorca verbinden de hoofdstad Palma met de belangrijkste steden, dorpen en toeristische attracties op het eiland. Enkele van de populairste routes zijn:

De dienstregeling van de bussen varieert afhankelijk van de route en het seizoen. In het hoogseizoen (mei tot oktober) rijden de bussen vaker dan in het laagseizoen. De meeste buslijnen hebben een frequentie van één bus per uur, maar sommige routes hebben een lagere frequentie. Het is raadzaam om de dienstregeling te controleren op de officiële TIB-website voordat je op reis gaat.

Tarieven en kaartjes

De tarieven voor busreizen op Mallorca zijn afhankelijk van de afstand die je aflegt. Kaartjes kunnen gekocht worden bij de buschauffeur, en het is belangrijk om contant geld bij je te hebben, want de meeste bussen accepteren geen creditcards. Als je van plan bent om veel met de bus te reizen, kun je overwegen om een TIB-tarjet (TIB-kaart) aan te schaffen, die je onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer op het eiland gedurende 10, 20 of 30 dagen biedt. Deze kaart kan gekocht worden bij de belangrijkste busstations en TIB-kaartautomaten.

Treinvervoer op Mallorca

Hoewel het treinnetwerk op Mallorca beperkt is, zijn er twee historische treinlijnen die de moeite waard zijn om te ervaren tijdens je verblijf op het eiland.

Ferrocarril de Sóller

De Ferrocarril de Sóller is een historische houten trein die Palma met het pittoreske stadje Sóller verbindt. Deze treinreis duurt ongeveer een uur en biedt een prachtig uitzicht op het Tramuntana-gebergte en de sinaasappel- en citroenboomgaarden van de vallei van Sóller. De trein rijdt meerdere keren per dag en kaartjes kunnen gekocht worden bij het treinstation van Palma of Sóller.

Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM)

De Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) is de lokale spoorwegmaatschappij die Palma verbindt met Inca, Sa Pobla en Manacor. Hoewel deze treinlijn niet zo schilderachtig is als de Ferrocarril de Sóller, is het een handige en snelle manier om naar het binnenland van Mallorca te reizen. De treinen rijden regelmatig gedurende de dag en kaartjes kunnen gekocht worden bij de treinstations.

Taxi's op Mallorca

Taxi's zijn een handige, maar duurdere optie voor het reizen op Mallorca. Ze kunnen overal op het eiland gevonden worden, en ze zijn vooral handig als je 's nachts reist of naar afgelegen gebieden wilt gaan die niet goed worden bediend door het openbaar vervoer.

Tarieven en fooien

De taxitarieven op Mallorca zijn afhankelijk van de afstand en de tijd van de dag. Er zijn twee tariefzones: overdag (tussen 6:00 en 21:00 uur) en 's nachts (tussen 21:00 en 6:00 uur). Het nachttarief is iets hoger dan het dagtarief. Het is gebruikelijk om de taxichauffeur een fooi van ongeveer 10% van de totale ritprijs te geven.

Taxi's reserveren en vinden

Taxi's kunnen op Mallorca op verschillende manieren geboekt worden: telefonisch, via een app zoals MyTaxi of door ze op straat aan te houden. Er zijn ook veel taxistandplaatsen in de buurt van belangrijke bezienswaardigheden, hotels en bus- en treinstations. Het is raadzaam om altijd een officiële taxi te nemen, die te herkennen is aan de witte kleur en het officiële taxibordje op het dak.

In conclusie, het openbaar vervoer op Mallorca is over het algemeen betrouwbaar, betaalbaar en gemakkelijk te gebruiken. Door gebruik te maken van de bus, trein en taxi, kun je het prachtige eiland Mallorca verkennen en genieten van alles wat het te bieden heeft. Plan je reis van tevoren, controleer dienstregelingen en tarieven, en je zult een geweldige tijd hebben op dit prachtige eiland in de Middellandse Zee!