Typische Mallorcaanse gerechten en waar ze te proeven

1 juli 2023
Typische Mallorcaanse gerechten en waar ze te proeven

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een waar paradijs voor fijnproevers. De traditionele Mallorcaanse keuken is een smeltkroes van invloeden uit verschillende culturen, waaronder de Romeinse, Moorse en Spaanse keukens. In dit artikel ontdek je enkele van de meest typische Mallorcaanse gerechten en waar je ze kunt proeven op dit prachtige eiland.

1. Ensaimada

Ensaimada is ongetwijfeld het bekendste gebak van Mallorca. Dit luchtige, spiraalvormige zoete brood is gemaakt van een deeg van bloem, suiker, eieren, water en reuzel. Het resultaat is een licht en luchtig gebakje dat perfect is bij het ontbijt of als tussendoortje.

Waar te proeven: Ca'n Joan de s'Aigo, een historische bakkerij in Palma de Mallorca, staat bekend om zijn uitstekende ensaimadas. Je kunt ook terecht bij Fornet de la Soca, een andere populaire bakkerij in de stad.

2. Sobrasada

Sobrasada is een typische Mallorcaanse worst gemaakt van varkensvlees, paprika, zout en andere kruiden. De worst heeft een zachte, smeerbare textuur en wordt meestal geserveerd op brood of als onderdeel van tapas. Sobrasada is een beschermd product en mag alleen gemaakt worden op de Balearen.

Waar te proeven: Bezoek La Rosa Vermutería in Palma de Mallorca voor heerlijke tapas met sobrasada. Je kunt ook sobrasada kopen in lokale winkels zoals Can Company of Es Rebost de Can Nadal.

3. Tumbet

Tumbet is een overheerlijke groenteschotel die perfect is voor vegetariërs of mensen die op zoek zijn naar een lichte en gezonde maaltijd. Het gerecht bestaat uit lagen van aubergine, courgette, aardappelen en paprika, die worden bedekt met een smakelijke tomatensaus en vervolgens in de oven worden gebakken.

Waar te proeven: Probeer tumbet bij Celler Sa Premsa, een traditioneel restaurant in Palma de Mallorca. Een andere optie is Es Brollador in het bergdorpje Esporles, waar ze een heerlijke tumbet serveren.

4. Frito Mallorquin

Dit smaakvolle gerecht is een mix van varkensvlees, aardappelen, paprika, uien, erwten en soms ook artisjokken en bloedworst. Frito Mallorquin wordt gekenmerkt door zijn rijke smaak, dankzij het gebruik van lokale kruiden en specerijen.

Waar te proeven: Bezoek Ca'n Pilot in Palma de Mallorca, een populaire plek voor lokale bewoners om te genieten van frito mallorquin. In het dorp Sineu, in het hart van het eiland, kun je terecht bij Molí des Comte voor een heerlijke versie van het gerecht.

5. Arroz Brut

Arroz brut, wat letterlijk "vuile rijst" betekent, is een zowel hartig als pittig rijstgerecht dat typisch is voor de Mallorcaanse keuken. Het wordt meestal bereid met kip, konijn, varkensvlees en soms slakken, samen met een mix van groenten, paddestoelen en kruiden. Het gerecht krijgt zijn donkere kleur door het gebruik van saffraan en bloedworst.

Waar te proeven: Sa Fàbrica in Inca staat bekend om zijn geweldige arroz brut. In Palma de Mallorca is S'Estanc nou een goede keuze voor dit gerecht.

6. Llom Amb Col

Llom amb col is een traditioneel gerecht dat bestaat uit varkensfilet gewikkeld in koolbladeren en geserveerd met een saus gemaakt van tomaten, rozijnen, pijnboompitten en soms ook spek. Dit smaakvolle gerecht is zowel voedzaam als heerlijk.

Waar te proeven: S'Arc in Palma de Mallorca is een geweldige plek om llom amb col te proeven, net als Celler Can Amer in Inca.

7. Coca de Trampo

Coca de trampo is een soort Mallorcaanse pizza, gemaakt van een dunne, knapperige bodem bedekt met een mix van geroosterde paprika, tomaten, uien en olijfolie. Dit gerecht kan zowel warm als koud worden geserveerd en is perfect als voorgerecht of als snack.

Waar te proeven: Bezoek Es Coll d'Os in Palma de Mallorca voor een heerlijke coca de trampo. Je kunt dit gerecht ook vinden in veel lokale bakkerijen en markten.

8. Gató d'Ametlla

Dit heerlijke amandelgebak is een must voor iedereen met een zoetekauw. Gató d'ametlla is gemaakt van gemalen amandelen, suiker, eieren en aardappelzetmeel en wordt vaak geserveerd met een bolletje ijs.

Waar te proeven: Probeer gató d'ametlla bij C'an Joan de s'Aigo of Forn des Teatre in Palma de Mallorca.

Mallorca is een eiland dat barst van de smaakvolle en gevarieerde gerechten die de rijke geschiedenis en cultuur van het eiland weerspiegelen. Of je nu een zoetekauw bent of de voorkeur geeft aan hartige lekkernijen, er is voor ieder wat wils in de Mallorcaanse keuken. Vergeet niet om enkele van deze gerechten te proeven tijdens je volgende bezoek aan dit prachtige eiland!