Olijfolieproductie op het eiland: bezoek een olijfgaard

8 september 2023
Olijfolieproductie op het eiland: bezoek een olijfgaard

Mallorca staat bekend om zijn prachtige stranden, bruisende nachtleven en historische bezienswaardigheden. Maar wist je dat het eiland ook een bloeiende olijfolieproductie heeft? In deze blog nemen we je mee op een reis naar een olijfgaard op Mallorca en laten we je zien hoe olijfolie wordt geproduceerd.

De geschiedenis van de olijfolieproductie op Mallorca

De olijfolieproductie op Mallorca dateert al uit de tijd van de Romeinen en is sindsdien een belangrijk onderdeel van de eilandcultuur. De olijfbomen op het eiland groeien voornamelijk in het Tramuntana-gebergte, waar het klimaat en de bodemgesteldheid ideaal zijn voor de teelt van olijven.

Vandaag de dag zijn er meer dan 300.000 olijfbomen op het eiland en wordt er jaarlijks meer dan 200.000 liter olijfolie geproduceerd. De meeste olijfolieproducenten op Mallorca zijn kleine familiebedrijven die zich richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Een bezoek aan de olijfgaard

Een van de beste manieren om de olijfolieproductie op Mallorca te ervaren, is door een bezoek te brengen aan een lokale olijfgaard. Een van de meest populaire olijfgaarden op het eiland is Son Moragues, gelegen in de buurt van het pittoreske dorpje Valldemossa.

Bij aankomst op de olijfgaard word je begroet door de eigenaar, die je meeneemt op een rondleiding door de boomgaard. Terwijl je tussen de olijfbomen wandelt, leer je over de verschillende soorten olijfbomen en de geschiedenis van de olijfolieproductie op Mallorca.

Het oogstproces

Het oogsten van olijven gebeurt meestal tussen oktober en januari. Tijdens deze periode worden de olijven met de hand geplukt en verzameld in grote manden. Bij Son Moragues wordt het oogstproces nog steeds met de hand gedaan, wat zorgt voor een hogere kwaliteit van de olijven.

Na het oogsten worden de olijven naar de pers gebracht, waar ze worden gewassen en gemalen tot een dikke pasta. Deze pasta wordt vervolgens in grote zakken gedaan en naar de molen gebracht.

Het persproces

Bij de molen worden de olijven geperst om de olie te extraheren. Het persproces gebeurt tegenwoordig meestal met moderne machines, maar bij Son Moragues wordt nog steeds gebruik gemaakt van traditionele stenen persen.

Het persproces duurt ongeveer een uur en levert een dikke, groene olie op. Deze olie wordt vervolgens gefilterd om eventuele onzuiverheden te verwijderen en in flessen gedaan voor verkoop.

Het proeven van olijfolie

Na de rondleiding en het bekijken van het oogst- en persproces, is het tijd om de olijfolie te proeven. Bij Son Moragues kun je verschillende soorten olijfolie proeven, van mild tot pittig. De eigenaar legt uit hoe je de olijfolie op de juiste manier proeft en waar je op moet letten bij het kiezen van de beste olijfolie.

Een bezoek aan een olijfgaard op Mallorca is niet alleen een leuke en educatieve ervaring, maar laat je ook zien hoe belangrijk de olijfolieproductie is voor het eiland. Door een lokale olijfgaard te bezoeken, ondersteun je niet alleen de lokale economie, maar krijg je ook een beter begrip van de geschiedenis en cultuur van Mallorca. En natuurlijk kun je genieten van de heerlijke olijfolie die het eiland te bieden heeft. Dus waar wacht je nog op? Plan een bezoek aan een olijfgaard op Mallorca en ontdek de smaak van het eiland!