Jardí Botànic de Sóller: Een botanische schat in het hart van Mallorca

1 mei 2023
Jardí Botànic de Sóller: Een botanische schat in het hart van Mallorca

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, staat bekend om zijn prachtige kustlijn, idyllische stranden en een rijke geschiedenis. Maar wist je dat het eiland ook een thuis is voor een fascinerende botanische tuin? Gelegen in Sóller, een pittoresk stadje aan de noordwestkust van het eiland, is de Jardí Botànic de Sóller een verborgen paradijs voor liefhebbers van planten en natuur.

Een unieke botanische ervaring

De Jardí Botànic de Sóller werd opgericht in 1992 en beslaat ongeveer 10.000 vierkante meter. Het is gewijd aan de studie, het behoud en de verspreiding van de Middellandse Zee flora en herbergt een indrukwekkende collectie planten uit deze regio en andere delen van de wereld. Een wandeling door deze prachtige tuin is een unieke en verrijkende ervaring die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Mallorca.

Ontdek de verschillende secties van de tuin

De botanische tuin is onderverdeeld in verschillende secties, elk met zijn eigen speciale thema en plantencollectie. Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke gebieden die je kunt verkennen in de Jardí Botànic de Sóller:

Mediterraan bos

Dit gedeelte van de tuin is gewijd aan de inheemse bossen van Mallorca en andere delen van het Middellandse-Zeegebied. Hier vind je een breed scala aan bomen, struiken en kruiden die kenmerkend zijn voor deze regio, zoals steeneiken, mastiekbomen, johannesbroodbomen en wilde olijfbomen.

Etnobotanische tuin

De etnobotanische tuin richt zich op de traditionele en culturele waarde van planten in het Middellandse-Zeegebied. Je vindt hier plantensoorten die al eeuwenlang door de lokale bevolking worden gebruikt voor voedsel, medicijnen, ambachten en andere doeleinden.

Rotstuin

De rotstuin bestaat uit een verzameling van rotsachtige planten uit de Balearen, Corsica, Sardinië en andere Middellandse Zee eilanden. Hier kun je je vergapen aan de indrukwekkende verzameling vetplanten, cactussen en andere exotische planten die zijn aangepast aan het leven in rotsachtige omgevingen.

Moestuin

De moestuin is een eerbetoon aan de traditionele landbouwpraktijken van Mallorca en de omliggende gebieden. Je vindt hier verschillende soorten groenten en fruit, evenals lokale variëteiten van tarwe, gerst en andere gewassen.

Exotische plantencollectie

De exotische plantencollectie bevat planten uit andere delen van de wereld die goed gedijen in het Middellandse-Zeegebied klimaat. Hier vind je fascinerende soorten uit Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika.

Onderzoek en behoud

De Jardí Botànic de Sóller speelt een belangrijke rol op het gebied van onderzoek en behoud van plantensoorten uit het Middellandse-Zeegebied. Het herbarium van de tuin bevat meer dan 6.000 plantensoorten en is een belangrijke bron van kennis voor wetenschappers en onderzoekers wereldwijd. Bovendien werkt de tuin samen met nationale en internationale instellingen om de bescherming van bedreigde plantensoorten te bevorderen en het bewustzijn over het belang van biodiversiteit te vergroten.

Educatieve activiteiten en evenementen

De Jardí Botànic de Sóller biedt een breed scala aan educatieve activiteiten en evenementen voor bezoekers van alle leeftijden. Er worden regelmatig rondleidingen, workshops en lezingen georganiseerd om de kennis over de Middellandse Zee flora en het belang van plantenbehoud te verspreiden. Het is ook een populaire locatie voor schoolgroepen, die kunnen deelnemen aan educatieve programma's en hands-on activiteiten om meer te leren over de plantenwereld.

Praktische informatie

De Jardí Botànic de Sóller is het hele jaar door geopend, hoewel de openingstijden kunnen variëren afhankelijk van het seizoen. Het is gemakkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer vanuit Palma de Mallorca en andere delen van het eiland. De toegangsprijs is zeer betaalbaar en er zijn kortingen beschikbaar voor kinderen, senioren en groepen.

Als je een bezoek plant aan Mallorca, moet je zeker de Jardí Botànic de Sóller op je lijst zetten. Deze prachtige botanische tuin biedt niet alleen een rustige en verkwikkende ervaring te midden van de natuur, maar het is ook een kans om meer te leren over de fascinerende Middellandse Zee flora en het belang van plantenbehoud. Dus waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan, pak je camera en ontdek de verborgen schatten van deze botanische parel in het hart van Mallorca!