Het betoverende Tramuntana gebergte: een must-visit op Mallorca

21 juli 2023
Het betoverende Tramuntana gebergte: een must-visit op Mallorca

Mallorca, een prachtig eiland gelegen in de Middellandse Zee, staat bekend om zijn adembenemende stranden, kristalheldere wateren en de bruisende toeristische steden. Maar wist je dat dit eiland ook de thuisbasis is van een van de meest indrukwekkende bergketens van Europa? Het Tramuntana gebergte strekt zich uit langs de noordwestkust van Mallorca en biedt bezoekers een unieke kans om het eiland te verkennen.

In dit artikel nemen we je mee op een reis door het betoverende Tramuntana gebergte. We zullen de hoogtepunten van de regio bespreken, enkele must-visit locaties delen en je tips geven over hoe je het meeste uit je bezoek aan dit spectaculaire deel van Mallorca kunt halen.

Een korte introductie tot het Tramuntana gebergte

Het Tramuntana gebergte is een UNESCO-werelderfgoed sinds 2011 en heeft een lengte van ongeveer 90 kilometer van de zuidwestelijke punt van het eiland tot de noordoostelijke kaap. De hoogste piek, Puig Major, torent uit boven de rest van het gebergte met een indrukwekkende hoogte van 1.445 meter. Deze bergketen is ontstaan door de botsing van de Afrikaanse en Euraziatische tektonische platen, waardoor het land omhoog werd geduwd en deze majestueuze pieken ontstonden.

Door de eeuwen heen hebben de bewoners van Mallorca het Tramuntana gebergte gebruikt voor landbouw, bosbouw en zelfs sneeuwproductie. Tegenwoordig wordt de regio beschermd vanwege zijn ecologische en culturele waarde en trekt het bezoekers van over de hele wereld aan.

De wonderen van het Tramuntana gebergte ontdekken

Er is genoeg te zien en te doen in het Tramuntana gebergte, ongeacht je interesses en conditie. Hier zijn enkele van de hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je bezoek aan dit betoverende deel van Mallorca:

Wandelen en fietsen

Het Tramuntana gebergte is een paradijs voor wandelaars en fietsers, met tal van paden en routes die door het landschap slingeren. Een van de populairste wandelroutes is de GR221, ook wel bekend als de 'Dry Stone Route'. Deze route strekt zich uit over 140 kilometer en doorkruist het gebergte van Port d'Andratx in het zuidwesten tot Pollença in het noorden. Onderweg passeer je charmante dorpjes, indrukwekkende kloosters en spectaculaire uitkijkpunten.

Fietsliefhebbers kunnen genieten van de uitdagende beklimmingen en spannende afdalingen in het Tramuntana gebergte. Enkele van de meest iconische beklimmingen zijn de Coll de Sóller, Sa Calobra en Puig Major. Bereid je voor op steile hellingen, haarspeldbochten en adembenemende uitzichten tijdens je fietstocht.

Pittoreske dorpjes

Verspreid over het Tramuntana gebergte liggen pittoreske dorpjes met een rijke geschiedenis en een unieke charme. Enkele van de meest schilderachtige dorpjes die je tijdens je bezoek moet verkennen, zijn Valldemossa, Sóller en Deià.

Valldemossa staat bekend om het prachtige Kartuizerklooster, waar de beroemde componist Frédéric Chopin en schrijfster George Sand een winter doorbrachten. Sóller is een levendig stadje met een historisch centrum en een beroemde oude houten tram die je naar de haven brengt. Deià is een idyllisch kunstenaarsdorp op een heuvel, waar vele beroemdheden, waaronder Robert Graves en Anais Nin, inspiratie vonden.

Kustlijn en stranden

Het Tramuntana gebergte loopt parallel aan de noordwestkust van Mallorca, waardoor het een ideale locatie is om spectaculaire kliffen en verborgen baaien te verkennen. De zee aan de voet van het gebergte is kristalhelder en perfect om te zwemmen, snorkelen of duiken.

Een van de meest indrukwekkende stranden in de regio is Sa Calobra, een afgelegen kiezelstrand omringd door torenhoge kliffen en toegankelijk via een tunnel. Andere prachtige stranden die je kunt bezoeken zijn Cala Tuent, Llucalcari en Port des Canonge.

Tips voor een bezoek aan het Tramuntana gebergte

Het Tramuntana gebergte is een must-visit voor iedereen die Mallorca bezoekt. Van uitdagende wandel- en fietsroutes tot pittoreske dorpjes en verborgen stranden, er is voor elk wat wils in dit betoverende deel van het eiland. Plan je reis zorgvuldig en bereid je voor op een onvergetelijke ervaring in het hart van Mallorca.