De mooiste wandelroutes op Mallorca

20 april 2023
De mooiste wandelroutes op Mallorca

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, heeft veel meer te bieden dan alleen prachtige stranden en een bruisend nachtleven. Mallorca is ook een waar paradijs voor wandelaars, met een grote verscheidenheid aan adembenemende wandelroutes die zich uitstrekken over het hele eiland. Van pittoreske kustpaden tot bergachtige routes, er is voor elk wat wils. In dit blog artikel nemen we je mee op een ontdekkingstocht langs de mooiste wandelroutes op Mallorca.

1. Serra de Tramuntana

De Serra de Tramuntana, gelegen in het noordwesten van Mallorca, is een UNESCO werelderfgoed en biedt enkele van de meest spectaculaire en uitdagende wandelingen op het eiland. Dit berggebied is ongeveer 90 kilometer lang en biedt een grote verscheidenheid aan wandelroutes met adembenemende uitzichten op zowel de bergen als de zee.

1.1. Camí de s'Arxiduc

Een van de meest populaire wandelroutes in Serra de Tramuntana is de Camí de s'Arxiduc. Deze route begint in het pittoreske dorpje Valldemossa en leidt je langs een oud netwerk van paden, bekend als de "Archduke's Path". De route is ongeveer 15 kilometer lang en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap en de kustlijn.

1.2. De GR221 - Ruta de Pedra en Sec

De GR221, ook wel bekend als de "Ruta de Pedra en Sec", is een langeafstandswandeling die zich uitstrekt over de gehele lengte van de Serra de Tramuntana. De route is ongeveer 140 kilometer lang en loopt van Port d'Andratx in het zuidwesten van Mallorca naar Pollença in het noordoosten. Deze wandeling kan worden opgesplitst in kleinere etappes, waardoor het geschikt is voor zowel beginnende als ervaren wandelaars. Onderweg kom je door charmante bergdorpjes, zoals Deià, Sóller en Lluc, en ervaar je de indrukwekkende natuurlijke schoonheid van het eiland.

2. Cap de Formentor

Cap de Formentor, gelegen op het meest noordelijke punt van Mallorca, biedt enkele van de meest spectaculaire uitzichten op het eiland. De ruige kliffen en kristalheldere wateren maken dit gebied tot een populaire bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers.

2.1. Talaia d'Albercutx

Een prachtige wandelroute in dit gebied is de Talaia d'Albercutx. Deze route begint bij de vuurtoren van Cap de Formentor en leidt je langs een pad van ongeveer 6 kilometer, dat uiteindelijk uitkomt bij de Talaia d'Albercutx, een uitkijktoren die een spectaculair uitzicht biedt op de omgeving. Onderweg zul je genieten van de indrukwekkende kliffen en het adembenemende uitzicht op de Middellandse Zee.

3. Parc Natural de Mondragó

Het Parc Natural de Mondragó, gelegen in het zuidoosten van Mallorca, is een beschermd natuurgebied dat bekend staat om zijn prachtige stranden en diverse flora en fauna. Het park biedt verschillende wandelroutes die je door de duinen, bossen en langs de kustlijn leiden.

3.1. Ruta de s'Amarador

Een populaire wandeling in het Parc Natural de Mondragó is de Ruta de s'Amarador. Deze route begint bij het bezoekerscentrum van het park en leidt je langs een pad van ongeveer 7 kilometer, dat eindigt bij het prachtige strand van s'Amarador. Onderweg zul je genieten van de diversiteit van de natuur, waaronder pijnboombossen, zandduinen en rotsachtige kustlijnen.

4. Puig de Randa

De Puig de Randa is een kleine berg in het centrale deel van Mallorca, die een prachtig uitzicht biedt op het omliggende platteland en de kustlijn. Er zijn verschillende wandelroutes die je naar de top van de berg leiden, waar je een bezoek kunt brengen aan het heiligdom van Cura en kunt genieten van het panoramische uitzicht.

4.1. Ruta de Randa

De Ruta de Randa begint in het dorp Randa en leidt je langs een pad van ongeveer 5 kilometer naar de top van de Puig de Randa. Deze route neemt je mee door olijfboomgaarden en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en dorpen.

5. Parc Natural de la Península de Llevant

Het Parc Natural de la Península de Llevant, gelegen in het noordoosten van Mallorca, is een beschermd natuurgebied dat bekend staat om zijn ongerepte landschap en prachtige kustlijn. Het park biedt verschillende wandelroutes die je door de bergen en langs de kust leiden.

5.1. Ruta de la Talaia Freda

Een uitdagende wandelroute in het Parc Natural de la Península de Llevant is de Ruta de la Talaia Freda. Deze route begint bij het strand van Cala Torta en leidt je langs een pad van ongeveer 9 kilometer naar de top van de Talaia Freda, een uitkijktoren die een spectaculair uitzicht biedt op de omgeving. Onderweg zul je genieten van de indrukwekkende kliffen en het adembenemende uitzicht op de Middellandse Zee.

Mallorca heeft een indrukwekkend scala aan wandelroutes die geschikt zijn voor zowel beginnende als ervaren wandelaars. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen wandeling langs de kust of een uitdagende tocht door de bergen, er is altijd een wandeling die bij jouw wensen aansluit. Dus trek je wandelschoenen aan en ontdek de natuurlijke schoonheid van dit prachtige eiland!