De mooiste tuinen en parken op Mallorca

11 juli 2023
De mooiste tuinen en parken op Mallorca

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het eiland staat bekend om zijn prachtige stranden, helderblauwe water en indrukwekkende berglandschappen, maar ook om zijn schitterende tuinen en parken. In deze blogpost nemen we je mee op een ontdekkingstocht langs de mooiste tuinen en parken op Mallorca, waar je kunt genieten van de weelderige flora, rustgevende waterelementen en adembenemende uitzichten.

1. Jardines de Alfabia

De Jardines de Alfabia, gelegen aan de voet van de Serra de Tramuntana, zijn zonder twijfel een van de mooiste tuinen op Mallorca. Dit historische complex bestaat uit een landhuis, een kapel en prachtig aangelegde tuinen die dateren uit de 13e eeuw. Het is de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van de rust en stilte van de natuur.

De tuinen zijn ontworpen in een mix van Arabische, Italiaanse en Engelse stijlen, en je vindt er een breed scala aan plantensoorten, waaronder citrusbomen, palmbomen, cipressen en bougainvillea. Het meest indrukwekkende deel van de tuinen is de pergola, een lange, met wijnranken begroeide gang die wordt geflankeerd door 72 pilaren. In de zomer biedt deze pergola een heerlijke schaduwrijke plek om te genieten van de geurige bloemen en het geluid van kabbelend water.

2. Parc de la Mar

Parc de la Mar is een van de bekendste parken in Palma de Mallorca, de hoofdstad van het eiland. Het park ligt aan de zee, direct naast de indrukwekkende kathedraal La Seu, en biedt een prachtig uitzicht op zowel de kathedraal als de Middellandse Zee. Parc de la Mar is aangelegd in de jaren '60 van de vorige eeuw en is ontworpen door de architect Gabriel Alomar.

Het park beschikt over een grote kunstmatige vijver, waarin een aantal moderne sculpturen en fonteinen zijn geplaatst. Rondom de vijver vind je diverse terrassen, met bomen en bloemen die voor schaduw en kleur zorgen. Parc de la Mar is een populaire plek voor zowel toeristen als lokale bewoners, die er komen om te ontspannen, te wandelen of te genieten van de vele culturele evenementen die er regelmatig worden georganiseerd.

3. Jardí Botanic de Sóller

De Jardí Botanic de Sóller is een botanische tuin in het schilderachtige stadje Sóller, gelegen in een vallei omringd door de bergen van de Serra de Tramuntana. De tuin, opgericht in 1985, strekt zich uit over een oppervlakte van 10 hectare en is gewijd aan het behoud en de studie van de flora van de Balearen en de Middellandse Zee.

In de Jardí Botanic de Sóller vind je een indrukwekkende verzameling plantensoorten, waaronder endemische soorten die alleen op de Balearen voorkomen. Er zijn verschillende thematische zones, zoals een rotstuin, een moestuin, een boomgaard en een varentuin. Een bezoek aan deze botanische tuin is een fascinerende en educatieve ervaring, waarbij je meer te weten komt over de biodiversiteit van Mallorca en de inspanningen die worden geleverd om deze te beschermen.

4. Sa Coma-zoo

Hoewel Sa Coma-zoo niet strikt genomen een park of tuin is, verdient deze kleine dierentuin zeker een plek in deze lijst. Gelegen in het oosten van Mallorca, in de buurt van het resort Sa Coma, biedt deze dierentuin een unieke kans om dicht bij een verscheidenheid aan inheemse en exotische dieren te komen.

Sa Coma-zoo is een perfecte bestemming voor gezinnen met kinderen, die kunnen genieten van het voederen van de dieren en het leren over hun gewoonten en leefomgeving. De dierentuin is omgeven door weelderig groen en biedt schaduwrijke plekken om te ontspannen en te picknicken. Bovendien is de toegang tot de dierentuin gratis, waardoor het een budgetvriendelijke optie is voor een dagje uit op Mallorca.

5. Parque Natural de Mondragó

Tot slot mag het Parque Natural de Mondragó niet ontbreken in deze lijst van mooiste tuinen en parken op Mallorca. Dit natuurpark, gelegen aan de zuidoostkust van het eiland, beslaat een gebied van meer dan 700 hectare en biedt een ongerept landschap van zandduinen, rotsachtige kusten, wetlands en dennenbossen.

Er zijn verschillende wandelroutes in het park, die je langs de spectaculaire stranden, kliffen en vogelkijkpunten leiden. De flora in Parque Natural de Mondragó is divers en omvat een aantal zeldzame en bedreigde plantensoorten. Het park is ook een belangrijk toevluchtsoord voor trekvogels, waardoor het een uitstekende bestemming is voor vogelspotters en natuurliefhebbers.

Conclusie

Mallorca is een eiland met een schat aan natuurlijke schoonheid, en de tuinen en parken die we in deze blogpost hebben besproken, zijn slechts een klein deel van wat je kunt ontdekken. Of je nu op zoek bent naar een rustig toevluchtsoord, een educatieve ervaring of een avontuur in de natuur, er is een tuin of park op Mallorca dat aan jouw wensen voldoet. Maak tijdens je volgende bezoek aan het eiland zeker tijd vrij om enkele van deze prachtige groene oases te verkennen.