De Mooiste Kloosters en Kerken op Mallorca

23 juli 2023
De Mooiste Kloosters en Kerken op Mallorca

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een waar paradijs voor liefhebbers van geschiedenis, cultuur en architectuur. Naast de prachtige stranden en het bruisende nachtleven, schittert het eiland ook met een indrukwekkend religieus erfgoed, waaronder talrijke kloosters en kerken die de geschiedenis en het karakter van Mallorca weerspiegelen. In dit blogartikel nemen we je mee op een tour langs enkele van de mooiste kloosters en kerken op Mallorca.

1. La Seu - Kathedraal van Palma

De iconische La Seu, of de Kathedraal van Palma, is ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden op Mallorca. Gelegen in de hoofdstad Palma, domineert deze majestueuze kathedraal het stadsgezicht met haar gotische architectuur en indrukwekkende omvang. Het bouwen van de kathedraal begon in de 13e eeuw en duurde meer dan 400 jaar. Een bezoek aan La Seu mag absoluut niet ontbreken tijdens je verblijf op Mallorca. Neem de tijd om het prachtige interieur te bewonderen, met zijn enorme roosvenster, indrukwekkende pilaren en talloze kunstwerken.

2. Basiliek de Sant Francesc

De Basiliek de Sant Francesc, gelegen in het hart van Palma, is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur op Mallorca. Deze kerk wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen, maar haar prachtige interieur en serene atmosfeer maken het de moeite waard om te bezoeken. Het klooster dateert uit de 13e eeuw en heeft een indrukwekkende kloostergang met prachtige bogen en tuinen. In de kerk zelf zijn er enkele opmerkelijke graven te vinden, waaronder die van Ramon Llull, een beroemde Mallorcaanse filosoof en schrijver.

3. Real Cartuja de Valldemossa

Het pittoreske bergdorpje Valldemossa herbergt een van de meest geliefde kloosters op het eiland, de Real Cartuja de Valldemossa. Dit klooster werd oorspronkelijk gesticht in de 14e eeuw als een koninklijk paleis, maar werd later omgevormd tot een kartuizerklooster. Het klooster is vooral beroemd geworden door de Poolse componist Frédéric Chopin en zijn geliefde George Sand, die hier in de winter van 1838-1839 verbleven. Hun verblijf wordt herdacht in het Chopin Museum, dat zich binnen de muren van het klooster bevindt. Tijdens een bezoek aan de Real Cartuja de Valldemossa kun je ook genieten van het prachtige uitzicht op het omliggende Tramuntana-gebergte.

4. Santuari de Lluc

Het Santuari de Lluc, gelegen in het hart van het Tramuntana-gebergte, is het spirituele centrum van Mallorca en een belangrijk bedevaartsoord. Het klooster werd opgericht in de 13e eeuw nadat een herder een standbeeld van de Maagd Maria vond op de plaats waar het klooster nu staat. Deze ontdekking leidde tot de bouw van een kapel, die later uitgroeide tot het huidige kloostercomplex. Een bezoek aan het Santuari de Lluc is zowel een spirituele als een schilderachtige ervaring, met prachtige uitzichten op het omliggende landschap en de mogelijkheid om deel te nemen aan een mis in de prachtige basiliek.

5. Santuari de Cura

Het Santuari de Cura, gelegen op de top van de Randa-berg, is een ander belangrijk bedevaartsoord op Mallorca. Het klooster dateert uit de 13e eeuw en is nauw verbonden met de heilige Ramon Llull, die hier enige tijd doorbracht als kluizenaar. Het kloostercomplex omvat een kerk, diverse kapellen, een bibliotheek en een uitkijkpunt met een adembenemend uitzicht op het eiland. Een bezoek aan het Santuari de Cura is zeker de moeite waard, niet alleen vanwege het religieuze erfgoed, maar ook vanwege de prachtige panoramische uitzichten.

6. Església de Sant Jaume

De Església de Sant Jaume, gelegen in het charmante dorp Alcúdia, is een prachtig voorbeeld van de Mallorcaanse gotische stijl. De kerk werd gebouwd in de 14e eeuw en heeft een indrukwekkende gevel met een roosvenster en een prachtig standbeeld van Sint-Jacob boven de hoofdingang. Het interieur van de kerk is even indrukwekkend, met prachtige gotische bogen en een opvallend houten altaarstuk. De kerk is een rustig toevluchtsoord in het hart van het levendige dorp Alcúdia en is zeker een bezoek waard.

Mallorca is een eiland dat doordrenkt is van geschiedenis en cultuur, en het verkennen van de vele kloosters en kerken is een geweldige manier om de rijke religieuze tradities van het eiland te ontdekken. Van de majestueuze La Seu tot de serene Santuari de Lluc, er is voor elk wat wils op dit prachtige eiland in de Middellandse Zee. Dus, wanneer je je volgende vakantie naar Mallorca plant, zorg er dan voor dat je genoeg tijd vrijmaakt om enkele van deze prachtige religieuze schatten te bezoeken.