Coves del Drac: Een betoverend ondergronds wonder in Mallorca

26 april 2023
Coves del Drac: Een betoverend ondergronds wonder in Mallorca

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is een populaire vakantiebestemming dankzij de prachtige stranden, het heldere water en het aangename klimaat. Het eiland heeft echter veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. Een van de meest fascinerende bezienswaardigheden op Mallorca is ongetwijfeld het ondergrondse meer en grottenstelsel van Coves del Drac (Drakengrotten). In dit blogbericht nemen we je mee op een ontdekkingstocht door dit betoverende natuurwonder en vertellen we je alles wat je moet weten over een bezoek aan deze magische plek.

Geschiedenis en ontdekking van Coves del Drac

Coves del Drac bevindt zich aan de oostkust van Mallorca, nabij het kleine stadje Porto Cristo. Hoewel de grotten al eeuwenlang bekend zijn bij de lokale bevolking, werden ze pas in de 19e eeuw echt op de kaart gezet door de Franse geoloog Édouard-Alfred Martel. In 1896 leidde hij een expeditie naar de grotten en ontdekte daarbij het ondergrondse meer, dat hij 'Llac Martel' noemde ter ere van zijn eigen achternaam.

De Drakengrotten zijn ontstaan door het langzame erosieproces van water op kalksteen. Dit heeft geleid tot een indrukwekkend stelsel van kamers, gangen en formaties die zich uitstrekken over bijna 2,5 kilometer. De grotten zijn vernoemd naar de vele legendes en mythes over draken die in de regio de ronde doen.

Een rondleiding door Coves del Drac

Een bezoek aan Coves del Drac is alleen mogelijk met een rondleiding, die ongeveer een uur duurt. Tijdens de rondleiding word je begeleid door een ervaren gids die je meer vertelt over de geschiedenis, geologie en ecologie van de grotten. De rondleiding start in de indrukwekkende 'Cueva de los franceses' (Fransen-grot), waar je de talrijke stalactieten en stalagmieten kunt bewonderen.

Vervolgens daal je af naar het hart van de grotten: het majestueuze Llac Martel. Dit ondergrondse meer is een van de grootste ter wereld en strekt zich uit over een lengte van 170 meter. De combinatie van het kristalheldere water en de mysterieuze sfeer zorgt voor een adembenemend schouwspel.

Om de ervaring nog magischer te maken, wordt elke rondleiding afgesloten met een uniek muzikaal optreden op het meer. Terwijl je op een kleine tribune zit, glijden muzikanten in verlichte boten over het water. De live klassieke muziek, in combinatie met de natuurlijke akoestiek van de grot, zorgt voor een onvergetelijk en betoverend moment.

Praktische informatie en tips

Openingstijden en toegangsprijzen

Coves del Drac is het hele jaar door geopend, met uitzondering van 25 december en 1 januari. De rondleidingen vinden dagelijks plaats van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op zondag. Op zondag zijn de rondleidingen alleen beschikbaar van 10.00 tot 14.00 uur.

De toegangsprijs bedraagt €15 voor volwassenen en €8 voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen gratis naar binnen. Het is aan te raden om vooraf online je tickets te reserveren, zeker in het hoogseizoen, om teleurstelling te voorkomen.

Bereikbaarheid en parkeren

Coves del Drac is gemakkelijk te bereiken met de auto, het openbaar vervoer of zelfs met de fiets. Vanuit Porto Cristo is het slechts een paar minuten rijden naar de ingang van de grotten. Er is een groot parkeerterrein bij de ingang, waar je gratis kunt parkeren.

Als je met het openbaar vervoer reist, kun je de bus nemen naar Porto Cristo en vanaf daar een taxi nemen naar de grotten. Er zijn ook verschillende georganiseerde excursies die een bezoek aan Coves del Drac combineren met andere bezienswaardigheden in de omgeving.

Tips voor je bezoek

Coves del Drac is een fascinerende en magische bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan Mallorca. De combinatie van de indrukwekkende natuurlijke schoonheid en het unieke muzikale optreden maakt het een ervaring die je nog lang zal bijblijven.