Castell d'Alaró: Een Middeleeuws Kasteel op een Heuveltop op Mallorca

7 mei 2023
Castell d'Alaró: Een Middeleeuws Kasteel op een Heuveltop op Mallorca

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, staat bekend om zijn prachtige stranden, kristalheldere wateren en levendige cultuur. Maar het eiland heeft veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. Een van de meest fascinerende bezienswaardigheden op Mallorca is het Castell d'Alaró, een middeleeuws kasteel dat trots op een heuveltop staat en een spectaculair uitzicht biedt over de omgeving.

Een Stukje Geschiedenis

Het Castell d'Alaró dateert uit de 15e eeuw en wordt beschouwd als een van de meest historisch belangrijke kastelen op Mallorca. Het kasteel werd gebouwd als een verdedigingsfort tijdens de Moorse overheersing van het eiland. Na de christelijke verovering van Mallorca in 1229 door koning Jaume I, werd het kasteel gebruikt als een koninklijk toevluchtsoord en diende het als een strategisch bolwerk tegen piraten en indringers.

Het kasteel heeft in de loop der eeuwen verschillende veldslagen en belegeringen meegemaakt. Tijdens de opstand van de bevolking tegen de Franse overheersing in de 16e eeuw speelde het kasteel een cruciale rol als een toevluchtsoord voor de opstandelingen. In de 18e eeuw werd het kasteel grotendeels verwoest door de troepen van koning Filips V van Spanje. Sindsdien zijn er verschillende restauratiewerkzaamheden uitgevoerd om het kasteel in zijn oude glorie te herstellen.

De Wandeling naar het Kasteel

Het Castell d'Alaró is alleen te voet bereikbaar en de wandeling naar de top van de heuvel is een avontuur op zich. De wandelroute begint in het dorp Alaró, gelegen aan de voet van de berg. Het pad is goed aangegeven en leidt je door een prachtig landschap van olijf- en amandelbomen, rotspartijen en mediterrane vegetatie.

De wandeling naar het kasteel duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van het tempo en de conditie van de wandelaar. Hoewel de wandeling als gemiddeld wordt beschouwd, kan het pad op sommige plaatsen steil en rotsachtig zijn, dus zorg ervoor dat je goede wandelschoenen draagt en voldoende water meeneemt. Onderweg kom je verschillende uitkijkpunten tegen waar je kunt genieten van een adembenemend uitzicht op de omliggende valleien, bergen en het dorp Alaró.

Het Kasteel Bezoeken

Bij aankomst op de top van de heuvel word je beloond met een prachtig uitzicht op het Castell d'Alaró en de omliggende bergketens. Het kasteel bestaat uit verschillende ruïnes, waaronder de overblijfselen van de vestingmuren, torens en woonruimtes. Neem de tijd om het terrein te verkennen en jezelf onder te dompelen in de geschiedenis van deze indrukwekkende plek.

Een van de hoogtepunten van het bezoek aan het Castell d'Alaró is de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Refugio, een klein kerkje dat naast het kasteel ligt. De kapel is gewijd aan de Maagd Maria en wordt beschouwd als een belangrijk pelgrimsoord voor Mallorcanen. Elk jaar op 15 augustus trekken honderden pelgrims naar het kasteel om deel te nemen aan een religieuze viering ter ere van de Maagd Maria.

Naast de kapel is er ook een klein café waar je kunt genieten van een welverdiende pauze en een verfrissing na de wandeling. Het café biedt lokale lekkernijen en een prachtig uitzicht over het eiland.

Prachtige Uitzichten

Het Castell d'Alaró is vooral bekend om zijn spectaculaire uitzichten over de omgeving. Vanaf de top van de heuvel heb je een panoramisch uitzicht over de Tramuntana-bergketen, de omliggende valleien en het dorp Alaró. Bij helder weer kun je zelfs de baai van Palma en de zuidkust van het eiland in de verte zien.

Tips voor je Bezoek

Het Castell d'Alaró is een must-see voor iedereen die Mallorca bezoekt en op zoek is naar een unieke ervaring buiten de gebaande paden. Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een fervent wandelaar of gewoon op zoek bent naar een adembenemend uitzicht, het Castell d'Alaró biedt het allemaal. Dus trek je wandelschoenen aan en bereid je voor op een avontuur dat je niet snel zult vergeten!