Cala Varques: Een Idyllische, Afgelegen Baai in Oost-Mallorca

29 april 2023
Cala Varques: Een Idyllische, Afgelegen Baai in Oost-Mallorca

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, is gezegend met een overvloed aan prachtige stranden en baaien. Van de drukke, populaire zandstranden tot de rustige, afgelegen baaien die alleen te voet of per boot bereikbaar zijn, er is voor elk wat wils. Een van deze verborgen parels is Cala Varques, gelegen aan de oostkust van Mallorca. Omringd door indrukwekkende kliffen en weelderige dennenbossen, is deze baai de perfecte plek voor een ontspannen dagje uit, ver weg van de drukte van de toeristische hotspots.

De Charme van Cala Varques

Cala Varques is een van die zeldzame plaatsen die nog niet zijn aangetast door het massatoerisme, en het behoudt daardoor een authentieke, natuurlijke charme. Dit maakt het een ideale bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar rust, stilte en een ongerept landschap.

Het strand van Cala Varques bestaat uit fijn, wit zand en helder turquoise water dat langzaam dieper wordt, waardoor het ideaal is voor zowel zwemmers als snorkelaars. De baai wordt omringd door indrukwekkende kalkstenen kliffen, die een spectaculair decor vormen en vele mogelijkheden bieden voor klauteren en klimmen. Bovendien is de baai omgeven door uitgestrekte dennenbossen die een gevoel van afzondering creëren en zorgen voor schaduwrijke plekken om te ontspannen.

Hoe Cala Varques te Bereiken

Cala Varques ligt tussen de steden Porto Cristo en Cala Romantica, op ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Manacor. De baai is niet bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer, dus bezoekers moeten bereid zijn om een wandeling te maken om er te komen. Dit draagt bij aan de afgelegen en ongerepte sfeer van de baai, en zorgt ervoor dat het nooit te druk wordt.

Er zijn twee belangrijke toegangspunten tot Cala Varques. De eerste is vanaf de weg die naar Cales de Mallorca leidt, waar een pad begint bij een klein parkeerterrein. Vanaf hier is het ongeveer 20 minuten lopen door dennenbossen en langs velden om bij de baai te komen. Houd er rekening mee dat dit pad enigszins rotsachtig en ongelijk kan zijn, dus geschikte schoenen zijn aanbevolen.

Het tweede toegangspunt is vanaf de weg die naar Cala Magraner leidt. Dit pad is iets langer en duurt ongeveer 30 minuten, maar is over het algemeen gemakkelijker te bewandelen. Beide routes zijn goed aangegeven met borden en markeringen, dus het vinden van de baai zou geen probleem moeten zijn.

Als alternatief kunnen bezoekers Cala Varques ook per boot bereiken. Er zijn verschillende boottochten beschikbaar vanuit nabijgelegen steden zoals Porto Cristo en Cala Millor, die langs de kust varen en stoppen bij verschillende baaien, waaronder Cala Varques.

Activiteiten in Cala Varques

Cala Varques is een paradijs voor liefhebbers van het buitenleven en biedt een scala aan activiteiten om van te genieten. Zwemmen en snorkelen zijn uiteraard populaire bezigheden, met het kristalheldere water en de overvloed aan zeeleven die de baai te bieden heeft.

De kliffen rondom Cala Varques zijn ook een belangrijke attractie voor klimmers en klauteraars. Er zijn tal van routes met verschillende moeilijkheidsgraden, variërend van eenvoudige scrambles tot technische beklimmingen die alleen geschikt zijn voor ervaren klimmers. Zorg ervoor dat je voldoende voorzorgsmaatregelen neemt en je bewust bent van je eigen vaardigheden voordat je aan een klimavontuur begint.

Voor diegenen die de omgeving verder willen verkennen, zijn er verschillende wandelpaden die door de dennenbossen en langs de kliffen lopen, met een prachtig uitzicht op de kustlijn en de omliggende baaien. Een van deze routes leidt naar een nabijgelegen grot, Cova des Coloms, die kan worden verkend met de juiste uitrusting en ervaring.

Tips voor een Bezoek aan Cala Varques

Cala Varques is een idyllische, afgelegen baai die het ontdekken meer dan waard is tijdens je verblijf in Mallorca. Met zijn prachtige omgeving, kristalheldere water en diverse activiteiten, biedt het een onvergetelijke ervaring voor natuurliefhebbers en avonturiers.